NEM CSAK A HORDÓ TISZTASÁGA

Szép kristálypoharamban Karner Gábor vitézföldi kékfrankosát forgattam a minap egy borkóstolón. Ez és persze a többi Karner bor is igazi kézműves alkotás. Kikezdhetetlen karakter, michelin csillagos éttermeink borlapjainak éke.

Miközben áhítattal csodáltam poharam tartalmát, a borász arról panaszkodott, hogy minden borkóstolón ugyanazokat kérdezik a vendégek. Gondoltam megtöröm a borász jogos unalmát s nekiszegeztem egy komolytalannak tűnő kérdést, azaz hogy: hogy is kell a hordót tisztán tartani? Magyarázza már el, hogy miként lehet egy hordót kipucolni azon a pici lyukon, az akonán keresztül. Mert láttam ugyan már szüret előtti napokban, ahogy vízzel töltve ide-oda rángatják és görgetik hordót, no de mire is elég ez a külső szemlélő számára viccesnek látszó mozdulatsor? Kérdésemre felbátorodott a borász, és hogy pontosan megvilágítsa a dolgot, tömörített: ez a művelet a borászat nőgyógyászata. Használnak hozzá hajlított vasrudat, világító kukkert, és intelligens fejű spricnit. És ezek gondos használata nyomán tiszta lesz a hordó.

A tisztaság apropóján visszakérdezett, hogy vajon ismerem-e az ő öt T-s hitvallását. Mondtam, hogy nem, de gyanítom a tisztaság is benne foglaltatik, avasson be a másik négybe is, mert aki ilyen bort képes készíteni, mint ez a poharamban nyiladozó vitézföldi kékfrankos, annak a hitvallása nem lehet mellékes. 

Következzék most Karner Gábor öt T-je. Az öt T betűs szó, mely a bor minőségét a következő sorrendben meghatározza.

Termőhely, Terméskorlátozás, Természetesség, Tisztaság, Tisztesség.

És kedves hallgató mit gondol, vajon ezen öt T alkalmazása folytán mi volt még a kezemben tartott kristálypohárban a magas minőségű különleges kékfrankoson kívül?

Egy háromgyerekes családfő kemény munkája nyomán létrejött szolid családi egzisztencia. Egy baráti és szakmai kör, mely frappánsan a Tőkések Mátrai Kézműves Borászkör névre hallgat, melynek tagjai „egy mindenkiért mindenki egyért” módon dolgoznak és viszonyulnak szűkebb szőlővidékükhöz, a Mátra aljához és a világhoz. 

E vitézföldi kékfrankos ízével a számban feltettem magamban a kérdést: Mi lenne, ha egész Magyarországra érvényessé tennénk Karner Gábor öt T-s hitvallását?

Lássuk az elsőt. Termőhely, azaz hazánk földje a legnagyobb érték. Idegenek számára érinthetetlen. Csak az birtokolhatja, aki műveli, és egészséges táplálékkal látja el embertársait.

Második T: terméskorlátozás, azaz fegyelem és szakértelem. A természettel együttműködő ember fegyelmezett munkája, mely silány, olcsó tömegáru helyett minőségi és egészséges termést állít elő.

Harmadik T: természetesség. Pózok, szerepek, marketing és megtévesztés nélküli hiteles lét és teremtés.

Negyedik T: tisztaság. Lelki és közéleti tisztaság. Kell ezt magyarázni?

Ötödik T: tisztesség.

Hogy mindez lehetetlennek tűnik Magyarországon? Fejembe szállt volna a vitézföldi kékfrankos? Nem, nem szállt. Hisz mindannyiunk számára nyilvánvaló, hogy Magyarországon oligarchák nincsenek, de - Móricz Zsigmond óta tudjuk, hogy - Rokonok márpedig vannak! Ám, rokonok ide vagy oda mégis reményteljes dolognak tűnik, hogy az országgyűlés teljes, értsd: ötpárti egyetértésben módosította a géntörvényt, és továbbra is ragaszkodik hazánk GMO mentes stratégiájához. Ha mást nem, legalább növekvő versenyelőnyünket felismerve az egészséges táplálék előállításában. Tehát Karner Gábor öt T-jéből országos méretekben legalább a termőhely védelme megvalósulni látszik. Ehhez kellett egy cseppnyi tisztesség - Mikszáth után szabadon - a T. Házban ülők részéről.

Poharam tartalma a bizonyíték rá, hogy a Karneri öt T szellemiségével csodákat lehetne művelni.

Tallián Hedvig

 

Elhangzott a Katolikus Rádió jegyzet rovatában.