KOCCINTANI SÁNDORRAL

Sándor!

Ígértem, hogy folytatom. Úgy illik, hogy most kibontsak egy üveg bort is, ha már az előző levelem utóiratában jeleztem, hogy jobb a magyar bor, mint valaha. Borforradalom van. Meg egyébként is. Ünneplünk! Téged! Légy szíves foglalj helyet asztalomnál! Hozom a poharakat és nyitom a száraz mádit.

Azt kérdezed, hogy mi az a száraz mádi?

Sándor! Ez bizony száraz Tokaji bor Mád község egyik dűlőjéből. Dolgozik ott és a környéken néhány borász, akik száraz bort is készítenek az édes mellett. Mivel annyira koncentráltak és nagy testűek a boraik, azt szoktuk mondani, olyanok mint a kő-lé.  

Nevetsz? Remélem ízleni fog?!

De várj csak! Hadd hozzam a palackot. Addig elmondanám még, hogy Tokaj-hegyalja adottságai a világ legjobb borvidékeinek adottságaival vetekszenek. Sőt bátran kimondom, Hegyalja a legjobb. De ezt nem tudnánk, ha nem dolgoznának ott ezek a kivételes borászok Szepsy István, Demeter Zoltán, Áts Károly...

Hogy a Szepsy nevet ismered? Az könnyen lehet, komoly régi nagy család a Szepsyké. Sokat köszönhetünk nekik.

Sándor! Most a bor a nemzeti ügy.

Azt kérdezed, hogy lehet nemzeti ügy a bor?

Elmesélem, de hosszú lesz és fájdalmas. Felkészültél? Várj! Nyitom a bort, hogy erősítse szívünket. Lenkey Géza Korposd furmintja 2009-ből, csak Neked!

Isten éltessen! Egészségedre!

Úgy lehet nemzeti ügy a bor - de igyál közben ne kéresd magad! -, hogy volt itt negyven évnyi durva elnyomás, kommunista diktatúra.

Hogy a kommunizmus az jó?!

Már hogy lenne jó Sándor? Az a világforradalom nem úgy sült el, ahogy álmodtál róla. Ne légy idealista! Rettenetes diktatúra volt. De légy türelemmel, hadd menjek sorban!

Te már nem tudhattad, hogy Segesvár és Világos után Haynau, kivégeztetett számos szabadságharcost és tizenhárom tábornokot Aradon.

Látom könnyes a szemed! Igyál a furmintból és figyelj! Lesz mire büszkének lenned.

Tehát, Haynau kutya füle volt a kommunistákhoz képest. És most figyelj Sándor! Mert ugrunk száz évet előre az időben. 1950 tájékán borzalmasan szenvedett a magyar, mert nem csak szegény volt, de kutyául bántak vele. Olyannyira elnyomták, hogy egymást is besúgták.

Ne csapkodd az asztalt! Tudom, hogy felbőszít. De nem volt hibavaló sem az életed, sem a Dal. Várj, folytatom:  Annyira fájt már a magyarnak mindene, hogy nem maradt csak a sajgó szíve és a megroppanás előtti gerince. És most figyelj! Talpra ugrott a pesti ifjúság. Igen-igen! Kart-karba öltve meneteltek a magyarok az utcán.

Most meg örömödben sírsz? És ha még azt is hozzáteszem, hogy Te voltál a legszentebb példakép 1956-ban. Hatásod olyan erős maradt, hogy megremegett egy birodalom a magyar szabadság vágytól.

Azt mondod, erre a forradalomra koccintani kell? Várj hadd töltsek.

Egészségedre! 

Folytatom. 1956-ot is leverték. Kádár tízszer annyi embert akasztatott fel, mint Haynau.

Ezt józanul nem tudnád elviselni?

Nem is lehetett! Hazug módon, de engedett a zsarnoki marok a szorításon, a nép jóllakhatott, de cserébe a szabadságával fizetett. Degeszre zabálhatta magát. Ez volt a gulyáskommunizmus. Csak böfögött és elfelejtette mi az, talpra ugrani. Nem pofázott. És azt sem vette észre, hogy az étel vacak a bor pedig silány lett.

Úgyhogy, ha azt mondom, hogy a bor ma nemzeti ügy, abból érted, hogy valamiféle szabadság, és nemzeti arculat kialakítása iránti vágy mozog bennünk. Mert egy ideje szabadság van.

 Neeem, most nem kellett hozzá forradalom, patakvér sem.

Egyébként olyan is! Vagy ki tudja, inkább szerencsére?! De szabadon borozhatok veled.

Hogy ízlik a mádi?

Forradalmi és méltó? Azt mondod méltó ez a bor? 

Annak a Lenkey Jánosnak az ükunokája készítette, akihez még verset írtál százados korában. Aztán a szabadságharcban tábornok lett, ő volt a tizennegyedik, de a börtönben…

Azt kérdezed mi a neve a borásznak?

Lenkey Géza. Könnyes a szemed megint. Méltó ugye? A borászok ma a legnagyobbak, őrzik a lángot. Borkészítéssel védik a hazát. A földet.  

Sándor! Isten éltessen a százkilencvenedik születésnapodon! Egészségedre!

Határtalan szeretettel és hálával irányodban

Tallián Hédi, a kárpitos lánya

2013. január 1-én a 190. születésnapodon