ANYAHAJÓ ÚJ IRÁNYBA ÁLLÍTVA

Nagy változás előtt áll Tokaj-Hegyalja. Az elmúlt húsz évben a prémium minőséget termelő pincészetek bebizonyították, hogy mire képes a táj. Azonban tartós és az egész borvidéket felemelő változásra a Tokaj Kereskedőház Zrt. átalakítása nélkül nem lehet számítani. Ez év elején Goreczky Gergely személyében új vezérigazgató került a cég élére, és néhány hete Áts Károly a 2012-es Év Bortermelője lett az új főborász. A változás reménytelinek ígérkezik, a tervekről és a részletekről kérdeztem Tolcsván Goreczky Gergelyt és Áts Károlyt.

- Milyen mértékű a kormányzati szándék, ami a Tokaj Kereskedőház gyökeres átalakításához szükséges, már ami a pénzügyi lehetőségeket illeti?

Goreczky Gergely - A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., mint a Tokaj Kereskedőház tulajdonosa maximálisan támogatja a társaság új pályára állítását, és fejlesztési terveit. Magam is e támogatás birtokában vállaltam el a vezérigazgatói feladatokat. A tulajdonos érdeke is a fejlődés, és a nemzeti vagyon helyzetbe hozása. Olyan történelmi helyzet állt elő, amelyben a borvidéki szereplők összefogásával, a Kereskedőház átalakításával és a tokaji borok minőségi javulásával az egész borvidék felemelkedhet. Magyarország egyetlen állami borászatát, a Tokaj Kereskedőházat úgy akarjuk átalakítani, hogy az a teljes borvidék érdekét szolgálja.

- Ez a cég adja a helyi népesség, ha nem is egyetlen, de jelentős bevételi forrását.

Goreczky Gergely - Nem az egyetlen bevételi forrásuk, hisz több lábon álló gazdasági egység Tokaj-Hegyalja és a Zemplén, de fontos jövedelme származik valóban a hegyaljai lakosságnak a borászatból és a szőlőművelésből, hisz több mint ötezer-ötszáz hektáron művelnek szőlőt a borvidéken. Cégünk saját tulajdonában csupán hetven hektár szőlő van, de ami döntő, hogy több mint ezeregyszáz hektárról vásároljuk fel a szőlőt, kétezer-háromszáz kistermelőtől. Jelentős tehát az integrátori szerepünk és a felvásárlást a jövőben is folytatjuk.

- Csupán kifinomult borértő körökben ismert, hogy milyen a magas minőségű tokaji bor. Ezzel szemben a magyarok többsége nem ezt a tiszta ízt ismeri tokajiként. Nem lehet csodálkozni, ha épp ezért nem szeretik, és csak tiszteletből vásárolják meg. Gyenge alapanyagból nem lehet jó bort készíteni. Ez is mutatja, hogy a Kereskedőház eddig egyfajta szociális védőháló szerepét is kénytelen volt betölteni.

Goreczky Gergely - A gyenge minőséget vitatnám, de tény, hogy széles fogyasztói rétegnek alacsonyabb árkategóriában állított elő nagy volumenben borokat a Kereskedőház. Igaz, hogy méretéből és állami feladataiból adódóan nagy mennyiségű szőlőt vásárolt fel, és tömegborokat is forgalmaz, amelyek nem csúcsminőségűek. Viszont emellett mindig volt prémium szegmens is. Mostantól ezt kívánjuk erősíteni, és ez fel fogja tudni venni a versenyt a vidék prémiumborászatainak boraival. Előremutató fejlesztések már korábban is történtek; a Grand Selection borcsalád és a prémium aszúk is ennek eredményként születtek. Viszont szeretnénk ha nagyobb arányban szerepelnének ezek a magas minőségű borok a kínálatunkban. Hangsúlyozni szeretném, hogy a szélesebb közönségnek szánt boroknak is emelni kívánjuk a minőségét. De ezt csak a felvásárolt szőlő minőségének javításán keresztül tudjuk elérni, amihez szoros együttműködés szükséges a termelőkkel következetes ellenőrzés mellett.

- Időintervallumban a technikai átállás mikorra stabilizálódhat?

Goreczky Gergely - Néhány év átmenet biztos szükséges a termékportfólió átalakításához. A sarkalatos pont a minőségi szőlő.

- Ehhez szemlélet átalakítás is szükséges. Oktatás nélkül ez nem elképzelhető!

Áts Károly  - Mindig is azt vallottam, hogy a bor élete a tőkén, a szőlőben dől el, és csupán tizenöt-húsz százaléknyi a borász játéktere. Érdekeltté kell tennünk a termelőt, hogy jobb minőséget termeljen és lássa, hogy ha minőséget termel, az megéri hosszú távon. Érezniük kell a partnereinknek, hogy az ő munkájuk is része a sikertörténetnek. Annak reményében vállaltam el a főborászi felkérést, hogy jó minőségű borokat készíthetek a szélesebb vásárlói közönségnek. Természetesen a Kereskedőház tulajdonában lévő hetven hektáron van néhány olyan dűlő - a Szarvas Királyi birtok, a Mádi Király - Kővágó terület és Tolcsván a Szentvér dűlő – ami borász szemmel szívet megdobogtató történelmi nagy dűlő. Ez alapot ad ahhoz, hogy csúcsminőséget is termeljünk irányított műveléssel saját területről. Ha nem hinnék benne, hogy létre lehet hozni a változást, akkor nem fogadtam volna el a kihívást. Négy-öt vezető a sikerhez kevés, mindenkinek akarnia és hinnie kell benne.

- Korábbi munkahelyéhez képest a  Royal Tokajihoz képest a méretbeli különbség az egyik legfontosabb különbség.

Áts Károly - Így van és ez az, ami szép benne. Sátoraljaújhelytől kezdve Tokajon át Mádon keresztül mindenhonnan érkezik hozzánk a szőlő. Ebből elkészíteni az igazi Tokaji jelleget és megmutatni egy furmintban, egy késői szüretben, ez elgondolkodtat és beremegteti a lábamat, de állok elébe a feladatnak.

- A tervezett termékpalettáról mi tudható?

Áts Károly – Tokaj- Hegyalja sokszínűségét tükröznie kell, de az eddigi széles termékpalettához képest szűkített keresztmetszetben.

Goreczky Gergely – Húsznál többféle bort töltünk le száznál több megjelenésben. Címkék, kapszulák és palackok kavalkádjába. Ez nem értelmezhető a piac számára. Célunk ezt leszűkíteni és érthető kategóriákat létrehozni. Lesz száraz, természetes édes minőségi bor kategória és lesz késő szüretelésű borunk. Hogy lesz-e több fajta aszúnk ezt a borvidéki szereplőkkel és a hegyközségekkel együtt kell majd eldöntenünk. Egységes termékstruktúrát szeretnénk hegyaljáról kialakítani olyat, ami megmutatható a világnak.

- A kis prémiumborászatok az elmúlt két évtizedekben óriási teljesítményt produkáltak. Teremthet-e a Kereskedőházban lezajló változás feszültséget? 

Goreczky Gergely - Egyértelmű, hogy nem teremthet feszültséget a Tokaj Kereskedőház a fejlődésével. Mi is elismerjük ezeket a borászatokat és jó kapcsolatban vagyunk velük. A célunk, hogy az egész borvidéket összefogó aktív szereplők legyünk. A külföld felé egységes képet csak egyetértésben tudunk sugározni. Eddig azt tapasztaltuk, hogy ők is örömmel vették a Kereskedőház élén bekövetkezett változásokat.

- Tart- e még az Év Bortermelője cím elnyerése utáni öröm, felszáradtak-e az örömkönnyek?

Áts Károly - Nagy élmény és megtiszteltetés volt elnyerni a címet, de csak az értheti, hogy mekkora öröm is ez, aki megkapta. Megszokhatatlan az a szeretet, ami az embert körbeveszi.

- Lesz-e Áts cuveé?

Áts Károly - Van. Le lett palackozva és hamarosan forgalomban is lesz az Áts Pincészet Áts cuveeje.

- Ez azt jelenti, hogy lehet saját pincészete?

Goreczky Gergely – Igen, Áts Károlynak van és lehet saját pincészete. A határokat és szabályokat közösen kialakítottuk, hogy milyen feltételek mentén lehetséges Karcsinak a saját pincészetét működtetnie. Nem zárja ki a családi kézműves borászat létét, hogy itt főborász.

Áts Károly - Nagyon korrekt hozzáállást tapasztaltam irányomban, amikor ez felmerült. A játékszabályokat be kell tartani.

- A világ első százpontos bora Áts Károly és a Royal Tokaji nevéhez kötődik. Bor maximaizmusáról híres.

Áts Károly - Csak felsőfokon érdemes végezni a ránk bízott feladatokat. Most és itt is a legjobbat kell előállítani. Úgy érzem, hogy a menedzsment is ugyanazzal a „szent” őrülettel végzi a munkát, ezért hamar megtaláltuk az egyensúlyt, hogy a terveink szerint haladhassunk.

- Mikor lesz megvásárolható, az első új szellemiséggel készült bor?

Goreczky Gergely - A 2013-as szüretet már mi fogjuk megmutatni a nagyközönségnek, tehát 2014-ben már piacon lesznek az új szellemiségben készült borok.

Áts Károly - Ezt csak megerősíteni tudom. Nemrég álltunk munkába, ránk szakadt minden a szó szoros értelmében is, mert háromszáz milliméter csapadékot kaptunk három hónap alatt, ami fele az egész évesnek. Nehezen tudtunk kimenni a szőlőbe a sár miatt. Ennek ellenére jól állunk. Nem volt fagykár. Bízunk benne, hogy jobb évjáratunk lesz, mint az elmúlt években. Fontos lenne azért is, mert négy éve nem volt aszútermés. Tokaj gyöngye az aszú és ez nagyon hiányzik már!

- A tágabb szakmából Hegyalján túlról, az ország más borvidékeiről is nagy most a figyelem, hogy mi fog itt történni. Ez nyomasztólag hathat az emberre.

Áts Károly - Fókuszba kerülni valóban nyomasztó, viszont azt tapasztalom, hogy mindenki segíteni akar. Nemrég egy rendezvényen is mindenki a támogatásáról biztosított. Tisztában vannak vele, hogy ami Tokajnak jó, az egész magyar borászatnak jó lesz. Ha jó a hírünk, akkor az a többi borvidéket is erősíti. Országos szintű szurkolást érzek.  

Goreczky Gergely - Az eddigiekből is kiderülhetett, hogy miért esett a választásunk Áts Károlyra. De most a mindennapok borát is meg kell tudnunk csinálni, jó minőségben, de nagy mennyiségben.

- Mindemellett a hagyományos piacok megtartása is feladat, de a meghódításra váró távol-keleti piac nagy lehetőségnek tűnik.

Goreczky Gergely - Természetesen nagyon figyelünk ebbe az irányba. Sok helyre akarjuk eljuttatni a borainkat. Fontosak a hagyományos nyugat-európai piacok, de a tengeren túl is vannak lehetőségek. Az ígéret földje most Ázsia, elsősorban Kína, de ez még nem egy rendezett borpiac. Tudjuk, hogy komoly a fizetőképes kereslet, de sok a kalandor és a trükk, ezeket szűrjük. Igyekszünk a legjobb pozíciókat kiépíteni. A külföldi piacok elérése miatt is fontos szerep hárul a Kereskedőházra, hiszen a tokajiak csak összefogással tudnak hatékonyan a kínai piac felé lépni. Erre a kis hegyaljai pincészetek méretükből adódóan nem képesek, de együtt eredményesebbek lehetünk. A jövőben egységes árualapot is kívánunk létrehozni, a borvidék többi szereplőjétől is akarunk jó minőségű bort vásárolni.

- Hogy ajánlaná a furmintot kezdő borkóstolóknak?

Áts Károly – Furcsán hangozhat, de azt ajánlom, hogy illatosabb fajtával, hárslevelűvel vagy muskotállyal kezdjék. A furmint nem kezdőknek való. Érteni kell. Szépen reagál a területi adottságokra, és olyan csodálatos, hogy a száraztól az aszúig a legnagyobb, legtestesebb legzamatosabb borokat adja. Ha komoly, dűlőszelektált furmintról beszélünk, kell hozzá alapismeret. Nem véletlen, hogy ez a fajta képes felvenni a versenyt a világ más nagy fehér fajtáival. Nagy kedvencem Szepsy István Urbán furmintja, de ezeknek a dűlőszelektált furmintoknak a kóstolásához értő szájak kellenek. A furmint csúcsminőségben szent dolog.

Goreczky Gergely – Egyetértek! A furmint ugyanakkor képes friss, ropogós borokat is adni. Számomra ez Áts Károly korábbi munkájából is kiderült. A Kereskedőháznak az is a feladata, hogy nagy volumenben kihozzuk a könnyed, jól iható, friss, ropogós bort is, amely akár nyári fröccsözésekhez is alkalmas. Persze ez más technológiát igényel.

Áts Károly - Valóban ragyogó a könnyű furmint fröccsnek is. A legjobb nyári üdítő.

Tallián Hedvig